Pravila de acum 350 de ani care legaliza agresarea soţiei de către bărbat. Decretul tipărit la Iaşi, temelia violenţei conjugale


Lupul Dacic

Pravila de acum 350 de ani care legaliza agresarea soţiei de către bărbat. Decretul tipărit la Iaşi, temelia violenţei conjugale

În secolul al XVII-lea, în Moldova exista una dintre primele legi laice ce era aplicată în cazul faptelor ce sunt cunoscute astăzi de toată lumea sub numele de infracţiuni. Pravila lui Vasile Lupu conţinea un capitol, denumit glavă, referitor la momentele în care bărbatul putea să îşi lovească soţia şi motivele pentru care aceasta putea cere „la giudeţ” despărţirea.

Aspectele legate de violenţa conjugală erau incluse în glava 23 a Pravilei lui Vasile Lupu, fost domnitor al Moldovei. Pravila a fost tipărită la Iaşi în anul 1646 iar specialiştii o consideră astăzi una dintre primele legi laice dintr-o regiune românească, pusă în aplicarea într-o perioadă în care Biserica judeca cel mai adesea faptele antisociale ale membrilor săi.

Prezentăm, mai jos, capitolul referitor la „cum şi când poate bărbatul să-şi bată muiarea şi în ce chip”, aşa cum era scris în Pravila lui Vasile Lupu.

1. Poate să îndirepteadze şi să…

View original post 575 more words

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s