O Fortuna


”O Fortuna” (”O, soarta”) e un poem medieval latin goliardic, scris la inceputul secolului al XIII-lea si inclus in colectia ”Carmina Burana” (”Cantece din Beuern”), ce cuprinde 24 de poeme.

Beuern este o zona din Bavaria, Germania, renumita pentru manastirea sa benedictina, datand din anul 739. Goliarzii erau poeti medievali de limba latina, care-si cantau bucuria de a trai si preamareau iubirea, intr-un spirit liber, satirizand contradictiile din cadrul dogmelor religioase. Erau studenti care rataceau de la o universitate la alta si carora li se atribuie celebrul imn studentesc ”Gaudeamus igitur” (”Sa ne bucuram asadar”), compus in secolele XIII-XIV. Goliarzii au revolutionat poezia, introducand rima si ritmul in versificatie. Criticul literar George Calinescu l-a numit pe poetul nostru national, Mihai Eminescu, ”focos goliard”.

In anii 1935-1936, Carl Off, compozitor german, a pus pe muzica poemul latin ”O Fortuna”, incluzandu-l in ”Fortuna Imperatrix Mundi” (”Soarta guverneaza lumea”), bucata de inceput si…

View original post 238 more words

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s