Declaraţia de la Havana într-un context inter-ortodox


Bogdan DUCA

Declaraţia de la Havana, semnată de papa Francisc şi patriarhul Chiril al Moscovei, a atras şi un val consistent de critici.
Una din critici a vizat o chestiune de ordin ecleziologic- reprezentativitatea lui Chiril pentru întreaga lume ortodoxă.
 
Strict ecleziologic şi formal, nu există o singură Biserică Ortodoxă ci mai multe (mai precis 14) Biserici Ortodoxe autocefale (autocefalia putându-se traduce inclusiv etimologic “de capul său”) şi încă vreo 16 Biserici “autonome”- supuse canonic unei Biserici autocefale, dar bucurându-se de o autonomie internă lărgită.
 
Între aceste Biserici autocefale care se îndeamnă reciproc să colaboreze între ele, există o ierarhie de onoare, având în frunte pe patriarhul Constantinopolului, primul între egali (primus inter pares) a cărui autoritatea nu se reduce însă decât la ritual- prioritatea pomenirii la slujbe, prezidarea întânirilor inter-ortodoxe la care participă şi (lucru important), de recunoaşterea patriarhului ecumenic, depinde recunoaşterea unei noi Biserici autocefale sau autonome.
 

View original post 348 more words

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s